Buddha staty

Phra Buddha Chinnaratstatyn som kom till templet och vi hade en ceremoni för att sätta upp den på den tredje våningen av templets framsida på 28 feb och 1 mars 2015.

Phra Phuttha Chinnarat,
Wat Phra Si Rattana Mahathat, Phitsanulok
.
**Bakgrund**
Phra Phuttha Chinnarat ligger i den viktigaste Vihara (huvudbyggnaden) av Wat Phra Si Rattana Mahathat eller Wat Yai, vilket betyder ”det stora templet”. Kung Rama IV prisade den som en av de tre mest respekterade Buddhastatyerna i Thailand tillsammans med Phra Phuttha Chinnasi och Phra Si Satsada. Phra Phuttha Chinnarat i Sukhothai-stil är byggd med underdånig Mara-hållning och är ca 100 tum (254 cm) bred och 140 tum (356 cm) hög.

Historiska dokument säger att Phra Phuttha Chinnarat gjöts under Phra Si Thammapidoks (eller Phraya Lithais) regeringstid – Kung av Sukhothai-kungariket – samtidigt som Phra Phuttha Chinnasi och Phra Si Satsada. Tillverkningen av de tre statyerna gjordes av lokala hantverkare från Si Satchanalai och Hariphunchai. Två statyer gjöts framgångsrikt, förutom Phra Phuttha Chinnarat som behövde gjutas om tre gånger. Man tror att under det tredje försöket kom Indra förklädd som en vitklädd asket för att hjälpa till med avslutningen 1357.

Phra Phuttha Chinnasi och Phra Si Satsada inbjöds att bli placerade vid Wat Bowonniwetwihan. Wat Phra Si Rattana Mahathat gjorde senare mindre repliker för att ersätta originalen.
.
**Tro**
En tillbedjare som hyllar Phra Phuttha Chinnarat tros få ett framgångsrikt liv. Det fanns några problem vid gjutningen av statyn men ändå blev det den vackraste i Thailand.
.

Källa: http://templesinthailand.com/wat-phra-si-rattana-mahathat/
Översättning: Ralph Haglund, fil.lic.